Żywienie dzieci w wieku 4-6 lat

Żywienie dzieci w wieku 4-6 lat

Wiek przedszkolny jest okresem kształtowania m.in. prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka, dlatego ważną rolą rodziny jest to, by dziecko od najwcześniejszych lat poznało zasady prawidłowego odżywiania i jego wpływ na rozwój organizmu.

Wiek przedszkolny charakteryzuje duża aktywność fizyczna dziecka, intensywny rozwój umysłowy, emocjonalny i społeczny. Dlatego też podstawowym czynnikiem warunkującym właściwy rozwój jest odpowiednie żywienie.

Rekomendowana dzienna dawka energii powinna wynosić 1400-1700 kcal/dobę. Białko powinno pokrywać ok. 12% zapotrzebowania energetycznego, tłuszcz – 30-35%, a węglowodany – 53-58%.

W diecie dzieci w wieku przedszkolnym bardzo ważna jest różnorodność produktów, dlatego w całodziennym planowaniu posiłków należy uwzględnić mleko i jego przetwory, jaja, chude mięso, wysokogatunkowe wędliny, najlepiej przygotowywane w tradycyjny sposób, ryby, produkty zbożowe z pełnego przemiału ziarna, rośliny strączkowe, tłuszcz (masło, oleje roślinne), owoce i warzywa.

Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia

Źródło: Jarosz M. (red.): Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Instytut Żywności i Żywienia; http://www.izz.waw.pl/attachments/article/555/Piramida%20IZZ%201.pdf [dostęp: 6.10.2019].

Należy pamiętać o dostarczaniu odpowiedniej ilości płynów, tj. 1600 ml/dobę. Zaleca się podawanie naturalnej wody źródlanej o niskim stopniu mineralizacji, wody mineralnej niskozmineralizowanej, herbatek owocowych z naturalnego suszu, herbat ziołowych, soków bez dodatku cukru i konserwantów, kompotów z małą zawartością cukru, kakao. Stanowczo nie poleca się podawania dzieciom wody smakowej, gazowanych słodzonych napojów typu coca-cola, oranżada i owocowych herbat granulowanych.

W diecie dziecka należy unikać nadmiaru słodyczy, półproduktów lub gotowych produktów z dużą zawartością konserwantów i sztucznych barwników, nadmiaru soli i słodkich sosów. Posiłki należy komponować według piramidy zdrowego żywienia zaproponowanej przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia (ryc. 1).

Nieodłącznym elementem prawidłowych zachowań zdrowotnych u dzieci i młodzieży jest codzienna (co najmniej 1 godzina) aktywność fizyczna.


Autorka: Magdalena Pieszko
Źródło:
Fragment rozdziału "Żywienie dzieci i młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji ”. W: Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia. Tom 1, red. Sylwia Małgorzewicz , Wydawnictwo Czelej, Lublin 2020, s. 87-88.

Fot.: Pixabay