Rozwój dzieci w wieku szkolnym podlega intensywnym zmianom.
- W związku z tym bardzo ważne jest, by miały urozmaiconą dietę i odpowiednią ilość aktywności fizycznej – podkreśla Lucyna Gombarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka.
- Istotne jest, by oprócz trzech posiłków podstawowych pojawiały się dwa posiłki uzupełniające – drugie śniadanie oraz podwieczorek. Zalecane przerwy w jedzeniu to ok. 3-4 godziny. Kolacji nie wolno spożywać tuż przed snem.
- Wskazane jest, by gasić pragnienie przede wszystkim wodą.
- Całkowicie należy wyeliminować z menu dziecka przekąski węglowodanowo-tłuszczowe: czekoladę, ciasta, słodkie desery, chipsy itp. Warto zastąpić je owocami, kilkoma pełnoziarnistymi ciasteczkami, ewentualnie suszonymi owocami.
- Wyjątkową czujność trzeba zachować, gdy nastolatki chcą przejść na dietę wegetariańską lub interesują się restrykcyjnymi dietami odchudzającymi. Jeśli taki jadłospis nie będzie zbilansowany, może to niestety doprowadzić do niedoborów energii i składników odżywczych, a tym samym do poważnych problemów zdrowotnych.
- W codziennym menu powinny znaleźć się produkty z małą zawartością tłuszczu i ograniczoną ilością węglowodanów – cukrów prostych i dwucukrów. Dzieci, które spożywają dużo słodyczy, niechętnie jedzą owoce i warzywa. Cukier, który jest dobrą pożywką dla bakterii powodować może dodatkowo próchnicę.
- Najbardziej zalecane są potrawy gotowane lub pieczone (w folii, na ruszcie, grillu lub w pergaminie).
- Mleko, jogurty i sery stanowią ważny składnik diety, gdyż są bazą mocnych kości.
- Posiłkom podawanym o stałych porach nie powinien towarzyszyć pośpiech i nerwowa atmosfera.
- Kluczowe znaczenie ma aktywność fizyczna. Ćwiczenia nie tylko sprawiają, że spalana jest tkanka tłuszczowa, ale również mają korzystny wpływ na układ kostny, oddechowy, krążenia, mięśniowy, poziom hormonów, skład krwi oraz emocje.
- Do przyrządzania dań wskazane są tłuszcze roślinne, takie jak: oleje i oliwa z oliwek. Tłuste ryby morskie w jadłospisie, odgrywają natomiast ważną rolę w przemianach biochemicznych i fizjologicznych organizmu oraz są niezbędne do budowy tkanek.
- Obowiązkowa w menu jest obecność węglowodanów złożonych, pochodzących z produktów zbożowych – pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału.
W pozbyciu się nadwagi pomaga, więc dieta w połączeniu ze sportem, bo samo liczenie kalorii nie jest dobrym rozwiązaniem. Zgodnie z zaleceniami ekspertów dzieci i młodzież powinny spędzać na umiarkowanej aktywności fizycznej (powodującej przyspieszenie tętna i oddechu, zmęczenie, odczuwanie ciepła) codziennie, łącznie co najmniej 60 minut. Mogą to być na przykład biegi, szybki marsz, jazda na rolkach, na rowerze, gra w piłkę nożną lub inne gry zespołowe. Równocześnie wskazane jest, aby dzieci i nastolatki nie spędzały więcej niż 2 godziny dziennie przed ekranem komputera lub telewizora.
U dziecka o umiarkowanej aktywności fizycznej w wieku 7–9 lat dobowe zapotrzebowanie na energię wynosi 1800 kcal, natomiast u dziewcząt w wieku 10–12 lat – 2100 kcal, a u chłopców – 2400 kcal.
Źródło: na podstawie zdrowie.pap.pl
Fot.: Pixabay